Vive Zene Tuzla


- Vive Žene nominirane za prestižnu nagradu Aurora 2017. -


U.G. Vive Žene Tuzla nominirano je za prestižnu nagradu Aurora 2017. kao organizacija koja svojim radom inspiriše rad drugih organizacija u svijetu. Ovom nominacijom postale su prva organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je dobila priliku da bude dio velike i humane priče koja se zove Aurora – nagrada za buđenje čovječanstva.

Godišnja nagrada Aurora osnovana je u spomen žrtava genocida nad Armenima (1915. – 1923.). Aurora ima za cilj podizanje javne svijesti o zlodjelima širom svijeta i nagrađivanje organizacija i pojedinaca koji rade na sprječavanju torture i genocida.

Izborni komitet za nagradu Aurora vodi oskarovac i veliki humanista George Clooney, a uključuje i nobelovce: Oscar Arias, Shirin Ebadi i Leymah Gbowee.

Aurora Prize

Ove godine izborni komitet je odabrao pet finalista od više od 550 pristiglih prijedloga iz 66 zemalja i na 13 jezika.

Vive Žene i njihova humana misija prepoznate su od strane Centra Elman za mir i ljudska prava iz Somalije. Osnivačice su majka i kćerka Fartuun Adan i Ilwad Elman koje se bave zaštitom ljudskih prava i borbom za izgradnju mira.

Ovogodišnja dodjela nagrade Aurora 2017. održat će se u Yerevanu u Armeniji u nedjelju, 28. maja 2017. godine. Organizacija koja bude izabrana, kao podršku za nastavak svog humanog rada dobit će nagradu u iznosu od 100.000 dolara, kao i 1.000.000.000 dolara. Ovu nagradu podjelit će sa organizacijama koje su inspirisale njihov rad i doprinijele sprječavanju torture i genocida, među kojima su i Vive Žene Tuzla, BiH.

Jasna Zecevic

Organizacioni odbor pozvao je Jasnu Zečević, predsjednicu U.G. Vive Žene da prisustvuje svečanoj ceremoniji Aurora 2017.

- Želim da se zahvalim Aurora Humanitarnoj Incijativi, a posebno Fartuun Adan i Ilwad Elman iz Somalije koje su prepoznale naš rad i naše zalaganje. Za Vive Žene, a i Bosnu i Hercegovinu, nominacija je važna jer je na međunarodnom nivou prepoznat naš rad i zalaganje za ostvarivanje prava žrtava rata, torture i nasilja. Čast mi je biti danas ovdje u Yerevanu i predstavljati Vive Žene i Bosnu i Hercegovinu na ovako značajnom događaju. Kroz ovu nagradu žrtve rata u Bosni i Hercegovini nisu zaboravljene i na ovaj način se odaje priznanje i njima za njihove patnje koje su preživjeli – istakla je Jasna Zečević, predsjednica U.G. Vive Žene.

Vive Zene

Više informacija o samoj nagradi: www.auroraprize.com i na Facebook stranici: Aurora Prize.

Za više informacija kontaktirati: Mima Dahić, 061/142-207

 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

 


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba