Vive Zene Tuzla


- Uspostavljena institucionalna mreža podrške svjedocima/žrtvama na području Kantona Sarajevo -


Zvaničnim potpisivanjem Protokola o međusobnoj saradnji nadležnih institucija i udruženja/fondacija u pružanju podrške svjedocima/žrtvama ratnih zločina, uspostavljena je institucionalna mreža podrške na području Kantona Sarajevo.
Ceremonija potpisivanja održana je u srijedu, 17. novembra 2017. godine u Sarajevu, a protokol je potpisalo 15 institucija: Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo – Uprava policije; Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo; Ministarstvo za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo; Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo; JU Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo; JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo; KJU „Porodično savjetovalište“ Sarajevo; Savez udruženja logoraša Kantona Sarajevo; Udruženje žrtava i svjedoka genocida; Udruženje „Žene ženama“ Sarajevo; Fondacija lokalne demokratije; TRIAL International BiH, Sarajevo; Udruženje građana “Vive Žene“ Tuzla; Udruženje građana „Medica“ Zenica; Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka.

Jasna Zečević, predsjednica U.G. Vive Žene Tuzla istakla je da je već potpisano 14 takvih protokola u BiH, a potpisivanjem Protokola za KS zaokružen je proces uspostavljanja institucionalne podrške žrtvama/svjedocima.
- Najvažnije je povezati institucije da ne bi bile orijentirane samo na pravni aspekt i proces suđenja, nego i na ono što osobe osjećaju prije, tokom i nakon suđenja - naglasila je Zečević.

Projekt koordinator u Savezu udruženja logoraša KS Alisa Muratčauš izjavila je da je važnost protokola za svjedočenje o ratnim zločinima izuzetna, jer fokus je stavljen na svjedoka, odnosno žrtvu, koja će sada tačno znati kome da se obrati i kakvu vrstu pomoći da očekuje.

Muratčauš je pojasnila da protokol podrazumijeva psihološku, psihosocijalnu, pravnu i druge oblike pomoći, što je posebno bitno, jer svjedočenje predstavlja moralnu satisfakciju.

Protokol je nastao u okviru aktivnosti projekta: “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ koji uz finansijsku podršku provode U.G. „Vive Žene“ Tuzla u partnerstvu sa U.G. „Medica“ Zenica, Fondacijom „Udružene žene“ Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka. 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

 


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba