Vive Zene Tuzla


- Održan okrugli sto o položaju žena u ruralnim i urbanim zajednicama“ -

 

Položaj žena u ruralnim i urbanim zajednicama, tema je okruglog stola, održanog u ponedjeljak 6. marta 2017. godine u Tuzli u organizaciji UG “Vive Žene”, a tom prilikom su razmijenjena iskustva žena iz urbanih i ruralnih područja o pitanjima zdravlja, pristupa obrazovanju, zaposlenju, te društvenom i kulturnom životu.

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta „Osnaživanje žena na selu“ kojeg podržava Olaf Plame International Centre.
Koordinatorica u Udruženju građana “Vive Žene” Mima Dahić izjavila je Feni da je skup organiziran u okviru projekta “Osnaživanje žena na selu”, koji ima za cilj ojačati ulogu žena edukacijom, te im omogućiti pristup tržištu za njihove proizvode i povezati ih s drugim udruženjima žena u BiH.

Okrugli sto je i doprinos u obilježavanju 8. marta, Dana žena, da bi se pružila prilika ženama iz urbanih i ruralnih zajednica da diskutuju o svom položaju, svakodnevnim problemima, te da predlože rješenja i akcije za njihovo prevazilaženje.
Dahić ističe da su žene u urbanim područjima više zaposlene ili samozaposlene, dok se većina žena u ruralnim područjima izjašnjavaju kao domaćice.

Smatra da žene u gradu imaju bolji pristup obrazovnim ustanovama, dok na selu mnoge žene ne nastavljaju visoko obrazovanje zbog ekonomske situacije, a neke zbog još patrijarhalnog modela društva.
Također, dodaje, da je ženama u urbanim sredinama bolji pristup zdravstvenim ustanovama, dok žene iz ruralnih sredina putuju i po 20 km do zdravstvene ustanove.

Ocjenjuje da je posljednih godina vidljiv pomak, kada je u pitanju položaj žena u ruralnim područjima, tvrdeći da su postale organizovanije, uključuju se i u politiku, više ulažu u obrazovanje vlastite djece i pokušavaju plasirati svoje proizvode na tržište.
Okruglom stolu su prisustvovale i predstavnice udruženja iz Podrinja, koja zastupaju ženska prava, i rade na promociji žena i njihovih proizvoda.

 

 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

 


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba